Gulf i Örby

Oftast kan man ana att det legat en bensinstation på en plats även många år efteråt. När jag fick tag på denna bild som andas mitten av 80-talet och det sas att den legat i Örby, en ort jag rest genom kors och tvärs under flera år, kunde jag inte förstå det för det fanns inte mycket som skvallrade om detta. Men när jag förstod på ett ungefär vilket hus det kunde vara så åkte jag dit igen och visst kunde man känna igen dörrplaceringarna och huskroppen.


Kommentarer

  1. John Coxtolstoj09 februari, 2017

    Jag har faktiskt tankat på tappen i Örby. Det var nog alldeles i slutet, så sent som 1988 tror jag, men då kom fortfarande innehavaren ut och stoppade i slangen. En nästintill sagolik upplevelse.

    Förövrigt är det en fantastiskt fin sida du har här. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul minne. Jag har som sagt inget minne från när den var i drift. Tack för kommentaren och välkommen åter :-)

      Radera
  2. Det gick tungt de sista åren "gubben" hade macken. Alltför ofta var det så att tankbilen "inte hade hunnit komma" och tankarna var tomma. (Omskrivning för att man tappat krediten hos bolaget och var tvungen att betala i förväg för leveranserna)
    Det fanns fler tråkigheter det sista, men det lämnar vi därhän.

    Stället såldes till en entusiastisk man mot slutet av 80-talet. Han flyttade upp från Göteborg med hela familjen och lade ett jäkla jobb på att rätta upp skutan samt satsa på bilservice, men det var dödfött.
    Han lade ner långt innan vägen (156an) drogs om utanför Örby på 90-talet.

    Bilden går att gaffla in tidsmässigt: under 1983 övergick Gulf till Q8 i Sverige, men det dröjde kanske något år innan allt var omskyltat.
    Just sommaren 1983 var bensinpriset våldsamt nedpressat, och stannade just på 3:54 - långt under kostnadstäckning.

    Anledningen är lite kul: andra bensinbolag var less på Shells sommarcheckar som varje vår distribuerades till alla hushåll i landet som gruppreklam.
    Erbjudanden om badbollar, Hibachigrillar, kylväskor och annat sommarkrafs - samt rabattcheckar på typ 25 öre litern för bensinen!

    Stor rabatt som retat övriga bolag under många år. Direkt när Shells rabatthäfte var ute i brevlådorna så sänkte övriga bolag detta året sina pumppriser till först break-even, och sedan ner ytterligare något ner till den absoluta smärtgränsen.

    Shell tvingades följa med ner på pumppriset, och sedan sälja sin soppa ytterligare 25 öre billigare när folk skulle feppla med sina rabattcheckar vid disken. Jippie...

    Inga mer sommarcheckar från Shell efter säsongen 1983!

    ...så, din bild är från sommaren 1983 - sista året i Gulfkostym!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Vilken faktakommentar, sånt gillar jag. Stort tack bästa anonym!

      Radera
  3. Björklund hette han som hade nacken. En riktigt karaktär. Han älskade Kurt Olsson och brukade fråga kunderna om de var Kurtanist eller anti-kurtanist.
    Han brukade ropa "stöd playans vänner" till förbipasserande och gick under många år under smeknamnet "Playan"
    Det finns miljoner smickrande och mindre smickrande historier om honom....

    SvaraRadera
  4. "Almanacka å penna, mycket bra för magen". Kommentar vid reklamutdelning.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar


Vid svårighet att kommentera använd Kommentera som: "Anonym" eller "Namn/webbplats". Som finns under den lilla gråa trekant/pilen om du klickar på den.

Antal besökare

Arkiverat

Visa mer